Så undviks vattenskador i hemmet

Så undviks vattenskador i hemmet

Läckande vitvaror, en renovering som gått snett eller dåligt tätade badrum. Varje år inträffar tusentals vattenskador. Fukt- och vattenskador är faktiskt bland de vanligaste skadorna som kan uppstå i en lägenhet. Orsakerna till hur den här typen av vattenskador uppstår varierar. Det kan handla om allt från vatten som kommer utifrån, till läckage från grannlägenheten eller den egna lägenheten.

Enligt bostadsrättslagen ska bostadsrättshavaren på egen bekostnad hålla sin lägenhet i gott skick och stå för eventuella skador i lägenheten. Vid en vattenskada kan dock ansvaret för reparationerna variera beroende på vad det är för skada och vem som orsakat den. Det är därför viktigt att tidigt fastställa vem som bär ansvaret.

– Förenklat sagt är bostadsrättshavaren alltid ansvarig för sin egen lägenhet, säger Nina Wahlberg, Affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB. Detta gäller även om det skulle läcka in vatten från grannens trasiga diskmaskin eller renovering. Detsamma gäller vatten som läcker in utifrån. I dessa fall är det föreningen som får stå för reparation av de yttre delarna medan du som bostadsrättsinnehavare får stå för reparationen i den egna lägenheten. Det är därför viktigt att ha en bra hemförsäkring och vara uppmärksam på eventuella läckage.

Trots att bostadsrättsinnehavaren i de flesta fall måste finansiera skador i den egna lägenheten finns det undantag. Ett exempel är om skada på en trycksatt tappvattenledning uppstår. I dessa fall ansvarar enligt lag bostadsrättsföreningen för skador och eventuella följdskador. Undantag gäller om det visar sig att den boende varit försumlig. Då kan det istället bli den boende som får stå för samtliga kostnader. Ett annat undantag är om en granne genomfört en renovering som inte är fackmannamässigt korrekt och därmed varit försumlig. Då kan denne istället bli ansvarig för reparation av eventuella skador på både grannlägenhet och fastighet.

SBCs fem-stegs-guide för att undvika dyra vattenskador: 
1.     Kontrollera att badrummet är vattentätat. Se till att det finns en fungerande ventilation och att det inte finns öppna skarvar eller sprickor i vägg eller golv.
2.     Gå igenom ditt kök med jämna mellanrum. Kontrollera diskmaskin och dess anslutningar. Säkerställ att du har ett underlägg för diskmaskin samt kyl och frys som fungerar som ett extra skydd och leder ut vattnet på framsidan så att du lättare kan upptäcka läckage.
3.     Se till att avlopp regelbundet rensas för att undvika risken för läckage.
4.     Installera en fuktvarnare om du bor på bottenvåning eller har källarförråd i ett hus med utsatt läge.
5.     Se till att du har en bra hemförsäkring som täcker större kostnader om olyckan skulle vara framme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.